Stichting Santpoort tegen versmelting woonkernen
Het is het soort argumenten waar gemeentes doorgaans niet naar luisteren, omdat ze indirect verwijzen naar individuele argumenten, die allemaal passen in ‘not in my backyard’.
Het lijkt erop dat stukjes grond die een bepaalde status krijgen aangemeten onaantastbaar zijn. Zo bestaat er BPL (Beschermd Provinciaal Landshap). Ook Natura 2000 is zo een status. Als dat eenmaal op papier staat, dan is er kennelijk niets meer mogelijk. Zo ook het stukje groen tussen Driehuis en Santpoort-Noord. Bijzonder? Niet meer of niet minder dan de groenstrook langs de Grote Buitendijk, maar die strook heeft geen bijzondere status.
Provincie Noord-Holland wil nu een uitzondering op de BPL status voor het stukje grond tussen Driehuis en Santpoort-Noord. Terecht? Stichting Santpoort is fel tegen. Er zouden 25 woningen kunnen worden gebouwd.
Als een eerlijke verdeling van nieuwbouw binnen de gemeente zou moeten plaatsvinden, dan moeten alle kernen daar (in een natuurlijke verhouding) hun bijdrage aan leveren. Dus ook Santpoort-Noord. Stichting Santpoort laat het er niet bij zitten en heeft een zienswijze ingediend bij de Provincie.
Waarom dit artikel op deze plaats? Om het eenvoudige argument dat 25 woningen in Santpoort-Noord de druk op het aantal woningen aan de Grote Buitendijk kan laten afnemen. 25 minder dan hetgeen politiek Velsen denkt te kunnen realiseren (150) zou het groenkarakter van de nu bestaande strook beter in balans kunnen brengen met het ooit toegekende compromismodel van ca. 80 woningen langs de Grote Buitendijk. Tijden zijn veranderd, dat weet iedereen wel, maar evenwichtigheid in de verdeling van nieuw te realiseren woningen gaat niet in tegen die veranderende tijden. Ook Santpoort-Noord moet ‘gewoon’ meedoen. De BPL status is een stukje papier met afspraken uit het verleden. Dat is niet zoveel anders dan de afspraken uit het verleden die ook met het gebied Grote Buitendijk zijn gemaakt. Tijden veranderen…….