Verwarring over woonlocaties blijft: dan maar kiezen voor Grote Buitendijk

Dat de Grote Buitendijk de minste obstakels laat zien, werd tijdens de laatste sessie over woningbouw locaties wel duidelijk. De ‘specialisten’ bogen zich wederom over talloze cijfers, talloze locaties, planningen en de beperkte capaciteit van het ‘gemeentelijk apparaat’ om al die locaties afzonderlijk te bebouwen. Dan kies je uiteindelijk maar voor de Grote Buitendijk.

Talloze locaties in Velsen zijn echt wel voldoende om aan de vraag te voldoen voor de komende jaren, zelfs als de Grote Buitendijk niet zou ‘meedoen’. Maar het is gewoon allemaal teveel gedoe. Mensen tijdelijk verhuizen, de wensen en eisen van Woningbedrijf Velsen, realistische tijdpaden en de ook al lastige projecten die al langer lopen, zoals Pont Tot Park en Kustplaats IJmuiden aan Zee. Daarnaast nogal wat ‘gedoe’ rondom het stukje groen tussen Driehuis en Santpoort-Noord, samenhangend met de plannen van RKVV.

Er wordt geluisterd naar de meningen uit Driehuis en Santpoort-Noord, doet de raad dat ook dit keer rondom de plannen voor de Grote Buitendkijk, zoals zij dat in het verleden deed?

Wat vreemd blijft is dat het gebied Heerenduinweg nooit werd genoemd als mogelijkheid. Ondanks het feit dat wij dit gebied in onze schriftelijke inspraak nadrukkelijk hebben benoemd. Jaren geleden werd het gebied door de raad al als natuurlijke ‘bufferzone’ bestempeld. Waarom zou de Grote Buitendijk dat dan niet zijn? Zeker als ook het stukje groen tussen Driehuis en Santpoort-Noord dat ook zou zijn. De raad verschuilt zich dan maar wat graag achter termen als Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) of Natura 2000, zoals voor Kustplaats IJmuiden. Grote Buitendijk kent al dat soort ‘statusjes’ niet.

Ruim in het jasje of juist niet?

Het bleef na alle sessies vaag hoe alles nu precies zat met al die getallen. Wethouder Smeets (D66) zei dat er echt al behoorlijk wat projecten lopen in Velsen, waarbinnen maar liefst 1800 woningen gerealiseerd zouden kunnen worden, waarvan nu dan al 242 in het gebied Hofgeest en straks nog de nodige woningen op de VSV velden (142) en The Smugglers (aantal nog niet bekend), zodra beiden kunnen verhuizen naar het gebied ten oosten van de Oostlaan. Dan komt de bijdrage van Velserbroek al op bijna 300. Met 7 woonkernen in de gemeente Velsen zou je toch kunnen stellen dat Velserbroek al voldoende bijdraagt aan al dan niet veronderstelde ‘woningbouwopgaven’ vanuit de provincie of zelf bedachte getallen.

De betekenis van de A of B status

Dat de Grote Buitendijk in de plannen tot en met 2040 de A status (dus zeer gewenste locatie) zou gaan krijgen, was te verwachten. Aan die status hangt echter geen direct tijdspad. De raad heeft dan tijdens de raadsvergadering over dit onderwerp in ieder geval één concreet besluit genomen. Ondanks het feit dat de rest van ‘alles’ vaag blijft. Geen hoofdprijs voor de wijze waarop alleen dit na zoveel sessies tot stand zal komen.

Bouwen blijft mogelijk, ook wat ons betreft

Actiegroep Velserbroek Oost blijft onverminderd achter de toezeggingen uit het verleden staan: beperkte woningbouw aan de Grote Buitendijk (80), maar staat open voor een dialoog die past bij deze tijd. We zullen ons echter blijven verzetten tegen massale woningbouw, zoals Groen Links opperde (800) of PvdA (600). De gemeente zelf opteert voor het ‘oude getal’ 350.

3 reacties

 1. Marc op 18 februari 2024 om 15:46

  Misschien beter een winkelcentrum erbij te maken

  • Peter Luit op 18 februari 2024 om 16:07

   @marc: dank voor je reactie. Een tweede winkelcentrum zal er niet inzitten. De omvang van de bevolking in de wijk is daarvoor te gering. Je ziet nu al in het bestaande winkelcentrum het aanbod verschralen. Kleine winkelpanden worden samengevoegd, zoals nu ook voor Action het geval is.

 2. Rob Nijkamp op 3 maart 2024 om 16:05

  Ja dat gaat leuk worden vanaf 6 april als Action opent. Waar schijnbaar niemand aan heeft gedacht is de parkeeroverlast/problematiek. Er zijn dagen dat je nu ook je auto al niet fatsoenlijk kwijt kan.

Laat een reactie achter