Lokale politieke partijen kunnen verandering brengen

Velsen gaat in 2010 met meer lokale politieke partijen de verkiezingen in dan ooit tevoren. Deze week werd ZEN (Zinnig En Nuttig) in de media aangekondigd.

Velsen Lokaal en LGV zijn tot nu toe de enige lokale partijen, alhoewel daar onlangs Lijst Quist aan werd toegevoegd (een eenmans fractie). Maar ook Democraten 66 Velsen zegt een echte lokale partij te zijn, ondanks de link met D66 op landelijk niveau. Er zijn 33 zetels te verdelen. Tot nu toe kozen mensen over het algemeen de landelijke partijen PvdA, CDA, VVD, SP, GroenLinks en ChristenUnie.

Wat ZEN – Ruud Schoorl, Ruud Bos en Gaby Wallner – en lijst Quist (beiden nog geen website) gaan betekenen voor de ontwikkeling van het gebied Grote Buitendijk is nog niet duidelijk. We zijn ongeveer een half jaar verwijderd van de gemeenteraad verkiezingen. De ambtenaren buigen zich nog steeds over het combinatieplan, enige politieke aandacht is er op dit moment niet voor het onderwerp.

De actiegroep overlegt momenteel om te bezien welke strategie nu het grootste effect zal hebben. ‘Als het combinatieplan doorgaat, zoals wij dat samen met VSV en Westwijk hebben ontwikkeld, zijn wij tevreden’, aldus Peter Luit. Maar de actiegroep komt meteen weer in actie als de ambtenaren het plan zodanig hebben aangepast, dat het compromis niet meer te herkennen is. ‘Ja, en dan zouden we wel eens kunnen overwegen het gehele proces te vertragen tot na de verkiezingen en dan begint het hele zaakje weer opnieuw’. Dus het is aan de huidige gemeenteraad verstandig te handelen en vast te houden aan het plan, waarmee zij allen accoord zijn gegaan.

Maar de komst van meer lokale partijen wordt in zijn algemeenheid door de actiegroep wel gesteund. Luit: ‘Het is een beweging ontstaan uit lokale onvrede met de visie van landelijke partijen die op kleine schaal gewoon het landelijke beleid voeren. Zo neemt de PvdA gewoon het landelijke beleid over ten aanzien van bouwen en kijkt daarbij duidelijk minder naar de werkelijke lokale behoefte.’
Het is aan de bevolking om meer duidelijke voorkeuren op lokaal niveau te bevorderen en beter te kijken naar de belangen die in de eigen woonomgeving spelen. Kiezen voor de grote landelijke partijen is natuurlijk een gevaar bij gemeenteraad verkiezingen. Op politiek niveau zijn het ook in onze gemeente juist de grote partijen die graag willen bouwen aan de Grote Buitendijk. Dat zou kunnen veranderen als Velsen Lokaal, LGV, lijst Quist en ZEN samen net iets meer dan de helft van de 33 te verdelen zetels binnen kunnen halen. Nu maar eens kijken of Bart Boele echt nog een serieuze poging doet een volgende lokale politieke partij op te richten. Het wordt een spannende tijd!

1 reactie

  1. Zienat op 11 november 2009 om 10:03

    hallo ik wil meer weten over de vergaderen ,
    van de politieke partijen doei

Laat een reactie achter