Wethouder Korf zou juist niet verrast moeten zijn

In de IJmuider Courant van vandaag staat dat wethouder Korf verrast is door de kritiek rondom de meerwaarde clausule van de Beeckesteijn deal.

korfklein.jpgZe zegt in het artikel dat die clausule bekend was en dat de raad de deal zelf heeft goedgekeurd. Ze verwijst daarbij naar een notitie van 1 april van afgelopen jaar. Voor zover ons bekend werden de contouren van die deal al in begin 2007 gemaakt. In de zomer van 2007 vroegen wij tijdens onze actiebijeenkomst in het Polderhuis naar de afspraken binnen die deal. Wethouder Baerveldt legde het toen aanwezige publiek netjes uit dat de grond was geruild om speculaties door projektontwikkelaars op bepaalde stukken grond aan de Grote Buitendijk te voorkomen. In die periode werd niets gezegd over aanvullende clausules.

De timing van de deal doet er echter niet zo toe en ook niet of de raadsleden die deal wel of niet hebben gezien. Het gaat nu vooral om de gevolgen van de meerwaarde clausule. Ten tijde van die deal was combinatiemodel 4,5,6 nog niet bekend. Wel was natuurlijk de wens van VSV om te verhuizen bekend, maar in die periode heeft nog niemand de sommen gemaakt met inbegrip van de gevolgen van die clausule. Nu pas worden bij het doorrekenen van dit model de gevolgen zichtbaar.

En daar mag ook wethouder Korf zich ook wel een beetje over verbazen. Raadslid Johan van Ikelen zei afgelopen zaterdag tijdens de georganiseerde bijeenkomst bij VSV dat wanneer DLG geld wil verdienen aan de meerwaarde, dat DLG ook zou moeten meebetalen aan de kosten voor de ontwikkeling van dat gebied om tot die meerwaarde te komen. Voorzitter Bal van VSV zei dat het een kwestie van passen en meten is: ‘Veel grond is waarschijnlijk te gebruiken, zonder specifieke meerwaarde, terwijl andere stukken, die bijvoorbeeld ontwikkeld moeten worden voor kleedkamers, kantine en tribune wel meer zouden opbrengen. Het is een kwestie van onderhandelen met gemeente en DLG. Als alle partijen willen, komen we daar wel uit.’

foto: bron gemeente Velsen

Laat een reactie achter