Persbericht: Zwarte dinsdag voor Velserbroek

Dinsdagavond half 6 kregen verschillende belanghebbenden in de raadszaal van de gemeente Velsen te horen dat het college in haar oneindige wijsheid heeft besloten model 3 (een plan dat jaren geleden al getekend is door gemeenteambtenaren) voor de ontwikkeling van het gebied Grote Buitendijk/Hofgeest te adviseren aan de raad. 350 huizen, en weg is de groene buffer. Hebben we dat maar weer gehad. Politiek gescoord en de wijk zit met de gebakken peren. Weinig verrassend, immers levert dit het meeste geld op. Volgens Wethouder Korf is het allemaal integraal gewikt en gewogen en is er echt goed over nagedacht.

Kortom: we zijn weer terug bij af en een stukje dichterbij het naderend onheil. De woningbouwopgave (die geen opgave is maar een wens van de gemeente, we benadrukken het nog maar eens) staat nog steeds centraal hoewel de onderbouwende cijfers nog moeten worden aangeleverd. Ook diverse partijen hebben om die cijfers gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen. De cijfers van 6 jaar geleden kunnen niet meer gangbaar zijn.

Volgens de notitie die bij de keus van het college is geleverd voldoet het groen in Velserbroek aan de normen, ook als je de strook gaat volbouwen, en kunnen de huidige voorzieningen deze extra wijk ook prima aan. Ontsluiting wordt gerealiseerd door een extra weg. Kortom: geen enkel obstakel volgens het rapport. Al geven ze wel toe dat de stedelijkheid toeneemt en de natuur (gevoelsmatig!!) verder weg raakt. Maar dat is natuurlijk nogal een open deur.Bijzonder is wel dat in de notitie een aantal keer wordt gerefereerd aan het feit dat uitbreiding van de woonvoorraad moet worden gerealiseerd door “binnenstedelijke herstructurering”, wat volgens ons niet strookt met het kiezen voor een uitleglocatie. Het ambtelijke jargon is ons inmiddels ook niet vreemd meer.

Actiegroep Velserbroek Oost zal haar uiterste best doen om samen met de gemeenteraad te komen tot een betere afweging van de belangen van de wijk. Ook biedt zij de gemeenteraad een alternatief model aan waarbij groen centraal blijft staan, al was het maar om te benadrukken dat het heel slecht is dat het college een keus heeft gemaakt uit 5 nogal extreme modellen. Er zijn mengvormen denkbaar; dat staat wel in de notitie maar het college heeft desondanks al duidelijk een mening gegeven. Dat kun je uitleggen als moedig, zoals wij een ambtenaar gister hoorde zeggen. Wij vinden het de omgekeerde wereld en getuigen van grote haast om te scoren en een plan er door te drukken. Al dat nadenken over het welzijn van bewoners vertraagt de boel te veel.

2 reacties

 1. Fred op 20 november 2008 om 13:58

  Zo blijkt maar weer eens … onze zogenaamde vertegenwoordigers doen toch lekker wat ze zelf willen .. als het maar geld oplevert.
  Wat de bewoners willen is toch niet belangrijk

 2. Ruud op 20 november 2008 om 20:15

  Van het Blog van Fokke, waar ook de tekeningen te vinden zijn, het volgende:

  ‘Tussen de A9 en de nieuwe woningen aan de Grote Buitendijk moet een ecologische zone worden aangelegd.’

  Ecologische zone of ‘gepland’ het trace voor de (toekomstige) hoogspanningsmasten … volgende punt; Horizonvervuiling.

  g,Ruud

  https://www.ijmuidercourant.nl/nieuws/regionaal/ijmond/article4070925.ece/Nieuw_op_Fokkes_Blog_Nummer_zes_als_duveltje_uit_doosje

Laat een reactie achter