VROM norm van 80.000 woningen per jaar wordt niet meer gehaald

De woningbouw productie zal de komende jaren sterker onder de ‘norm’ van 80.000 vallen, dan eerder werd verondersteld.

Dit jaar worden nog 81.000 nieuwbouw woningen opgeleverd, maar naar verwachting zullen er in 2011 niet meer dan 55.000 woningen worden gebouwd. Belangrijkste oorzaak is de verminderende verkoop van nieuwbouw woningen. Door zowel de gestegen hypotheekrente, het afnemende consumentenvertrouwen, voorwaarden van banken en de hoge grondprijs, prijzen nieuwbouw woningen zich uit de markt.

Een gemiddelde woning steeg dit jaar al met 7% in vergelijking tot vorig jaar. Volgens VROM, die de norm van 80.000 heeft vastgesteld, is de nieuwbouw noodzakelijk voor de doorstroming om starters en senioren kansen te geven op de woningmarkt. Dat (b)lijkt dus niet te gaan lukken.

Laat een reactie achter