Velserbroek staat in top vijf van vliegtuiglawaai
Bron: IJmuider Courant
Gepubliceerd op 21 februari 2008, 17:01
Bijna een jaar geleden, op 5 maart 2007, landde in de ochtendschemering een bulderende Boeing 767-300 op de Polderbaan. Het vliegtuig produceerde boven Velserbroek even daarvoor een recordaantal van 102 decibel. Op dat moment bereikte het meetpunt van het regionale Noise Monitoring System (Nomos) daar een gedeelde derde plaats in de top tien van meeste vliegtuiglawaai rond Schiphol.
Opmerkelijk daarbij is dat negen van de tien topnoteringen vorig jaar zijn geregistreerd, waaruit de voorzichtige conclusie kan worden getrokken dat 2007 het lawaaiigste jaar is geweest sinds het begin van de metingen in 2003. Ter vergelijking: donderdag tekende de vloot voor een hoogste meting van 76 decibel in Velserbroek.
De afgelopen maand werd één keer 86 decibel bereikt. Uit de top tien blijkt dat in Uitgeest de ergste herrie in de omgeving van Schiphol is genoteerd. Op 27 mei 2007, ’s morgens om half tien, zorgde een Airbus 320 voor een lawaai van 104 decibel.
Of het nu om geluid gaat, of om luchtvervuiling, maakt allemaal niet zo heel veel uit. Het gaat om de mate waarin dat de veiligheid en de leefbaarheid van een wijk beïnvloeden kan.
Velserbroek ligt al aardig ingesloten tussen een paar drukke snelwegen, met daarover heen aardig wat vliegbewegingen. Natuurlijk is dat allemaal wel een beetje weg te poetsen, je raaks er immers gewoon gewend aan. Maar of die gewenning ook goed en wenselijk is, laat niemand zich echt over uit. Natuurlijk is er een heel groot economisch belang dat Schiphol heet. Heel logisch dat daar aandacht aan wordt besteed. En ook de snelwegen lopen overvol van verkeer, zelfs de stinkende files zijn een aardig zakcentje voor de overheid, dus ook hier weer een economisch belang
De vraag is echter wel of je dit soort zaken ongelimiteerd moet laten groeien en tegelijkertijd ook het laatste stukje groen in de wijk moet volbouwen, precies gelegen onder een drukke vliegroute. Dus hoever willen we gaan om economie en welzijn in balans te houden?