Bouwplannen naar 2018

Conform onze verwachtingen hebben de economische omstandigheden flinke gevolgen voor de bouwplannen aan het gebied Hofgeest en de Grote Buitendijk. Pas in 2018 – als alles meezit – zou de eerste paal de grond ingaan conform de gemaakt indeling van enige jaren geleden.

• De komende 4 jaar zal het dus rustig blijven aan zowel de Hofgeest als de Grote Buitendijk
• Getal 370 is ingeslopen ambtelijk foutje, het getal is en blijft 300, 220-230 aan Hofgeest en 70-80 aan Grote Buitendijk!

vb2De gemeente is de afgelopen jaren vrij stil gebleven rondom dit plan en wilde eigenlijk geen uitspraken doen of het plan nog wel als ‘haalbaar’ geacht kon worden binnen het huidige  economische speelveld. In het nu openbare college bericht wordt over 2018 gesproken, maar de gemeente heeft volgens onze gegevens nog geen concrete plannen gemaakt en/of gekregen van project ontwikkelaars die iets met één of beide gebieden zouden willen doen.

Er wordt gesproken over gesprekken met VSV die jaren geleden wegens ruimtegebruik wel moest verhuizen. Die druk lijkt echter te zijn afgenomen, maar de Velserbroekse vereniging heeft nog steeds belangstelling voor meer velden vlak langs de A22, waar overigens een geluidswal van 3 meter hoogte is gepland. Of VSV de grond gaat kopen is nog niet bekend, eerst moet een prijs worden overeengekomen.

9 reacties

 1. Agnes de Boer op 1 oktober 2013 om 08:55

  Die geluidswal is los van de nieuwe huizen al wenselijk. De herrie is met zes rijstroken flink toegenomen. ’s avonds buiten zitten op het dakterras was niet leuk meer. Zou dat wel eens gemeten worden. En als het maar niet zo wal wordt dat het geluid een paar honderd meter verder juist neerslaat.
  Verder natuurlijk alleen maar goed nieuws voor de mensen die genieten van de Groene Buitendijk.

 2. Gijs op 17 november 2017 om 22:21

  Hoi,

  Wanneer verwachten jullie dat wij ons kunnen inschrijven voor de nieuwbouw?! Heb volop interesse maar horen steeds maar niks!

  Met vriendelijke groet,

  Gijs Polman

 3. Y. Ceelie op 14 juni 2018 om 11:26

  Kunnen we nog nieuwbouw verwachten in Velserbroek, met wat riante huizen, 2 onder een kap bijvoorbeeld

  • Peter Luit op 14 juni 2018 om 11:29

   Op korte termijn is dat niet te verwachten. Het gebied nabij de Hofgeest mag ontwikkeld worden, maar er zijn geen signalen dat dat op korte termijn van start gaat.

   Het gebied Grote Buitendijk wordt voorlopig helemaal niet ontwikkeld, daar de gemeenteraad dit plan heeft verworpen vanwege te hoge kosten.

 4. Hannie Bok Reijnders op 29 december 2018 om 17:14

  Is er al eens nagedacht om bungalow woningen te bouwen (apparterras, maar geen huur woningen) voor de iets wat oudere VBers onder ons die nu massaal in grote koopwoningen huizen en wel naar toe iets kleinere uitzien? Maar die niet in een appartement willen wonen maar wel gelijkvloers.

  • Peter Luit op 29 december 2018 om 17:25

   Het toenmalige ‘compromismodel’ zou daarin hebben kunnen voorzien. Punt is dat de term bungalow in dat gebied gelijk staat met enorm hoge prijzen. Juist vanwege het gelijkvloerse karakter, speelt de grondprijs een enorme rol. Ondanks onze medewerking aan het toenmalige compromismodel, denken wij nog steeds dat de kosten van het geheel (dus inclusief geluidswering en aanleg wegen) zo hoog komen te liggen, dat ontwikkeling van het gebied alleen rendabel is te maken met zeer luxe en dus dure woningen. Maar die zijn dan niet of nauwelijks verkoopbaar in dat gebied, vanwege de ligging bij snelwegen en Schiphol. Ook bij een mogelijke beperking van het geluid van de snelwegen.

   • Hannie op 29 december 2018 om 17:57

    De grondprijs wordt daardoor idd opgedreven. Maar of dat een belemmering vormt voor deze groep betwijfel ik. Wellicht zou daar eens een onderzoek naar gedaan kunnen worden. Het Komt er nu op neer dat velserbroek voor 55 + eigenlijk op slot zit qua doorstroming op de huizenmarkt naar een seniorenwoning. Jammer….

    • Peter Luit op 30 december 2018 om 08:53

     Beste Hannie, het gebied Grote Buitendijk wordt qua ontwikkeling inderdaad kostbaar. Dat komt niet door het bewust opdrijven van de prijs, maar omdat ontwikkelaars gewoon alle kosten moeten dragen voor de ontwikkeling van het gebied.

     De discussie over doorstroming is geen lokale discussie, maar een landelijke. De huidige 55-plusser staat echt nog niet te popelen om nu al gelijkvloers te moeten gaan wonen. Er is aan de onderkant van de woningmarkt veel meer behoefte aan kleine studio’s voor alleenstaanden en flink oudere senioren die graag dicht bij het winkelcentrum willen wonen. Een dergelijke seniorenvoorziening is onlangs ook gerealiseerd in het centrum.

     Al met al is een analyse rondom behoeften complexer dan iedereen denkt. En het is ook te makkelijk om te denken dat een stuk weiland daartoe alle oplossingen biedt. Nogmaals het model welke destijds is uitgewerkt (ook in samenwerking met de actiegroep Velserbroek Oost) , haalde het niet in de raad omdat het dus gewoon niet haalbaar was.

     Het is zelfs de vraag of het gebied Hofgeest op korte termijn wordt ontwikkeld. Dat plan is wel aangenomen, maar tot nu toe staat men kennelijk nog niet te trappelen om daar te gaan bouwen.

 5. Henny Wildenberg op 11 januari 2019 om 19:13

  Ik deel de mening dat er behoefte is aan 55+ woningen. Jammer dat dit te duur wordt. Ben benieuwd of de plannen voor Hofgeest nog doorgaan.

Laat een reactie achter