De verkiezingen voor de deur, wat moet je als kiezer in onze wijk?

verkiezingen.jpegVele e-mailtjes kwamen de afgelopen weken binnen. Wat moeten we kiezen, was de veel gestelde vraag. Niet alleen over de Grote Buitendijk, maar over geheel Velserbroek tot en met een gepland vakantiepark nabij Villa Westend en de vrij komende stukken grond door het verdwijnen van scholen. Tja, wat moet je dan antwoorden als actiegroep die eigenlijk maar één belang dient: de Grote Buitendijk zo groen mogelijk houden?

Deze week kwamen zo een 80 Grote Buitendijkers bijeen om hun zegje te doen over hun woonomgeving. Zijn 80 mensen een belangrijk getal voor de machthebbers in de gemeente? Natuurlijk is men blij met deze opkomst, de avond is geslaagd, maar hoe nu verder? Weten wij het allemaal precies? Nee. Op vragen of alles niet nog een keer heroverwogen zou kunnen worden, kunnen we alleen maar zeggen dat de raad dit besluit nu eenmaal heeft genomen. Ook wij waren blij met het feit dat er geen 350 woningen langs de Grote Buitendijk zouden verschijnen.

Ja, toch twijfels over alles, dat is het gevoel dat iedereen wel zo een beetje heeft, ondanks dat democratische besluit. Gertjan Huijbens schreef vandaag voor de allerlaatste keer de historische woorden over ‘groen’ aan de Grote Buitendijk. Zo proefde hij de sfeer van die avond. Maar beste lezers, dat is een achterhaald standpunt. In deze tijd wil geen enkele partij nog verlies oplopen door te stellen dat massale woningbouw ineens niet meer noodzakelijk zou zijn. Het getal 2800 voor de gehele gemeente Velsen wordt zelfs door de provincie niet meer genoemd, voorzichtigheid staat voorop. Ook de landelijke politiek is voorzichtig, maar het directe gezichtsverlies in de komende gemeenteraads verkiezingen dwingt ons bijna tot het vasthouden aan oude standpunten.

Deze week leggen de ondernemers aan de Langenieuwstraat ineens een bom onder de ‘koopgoot’, terwijl alles al in kannen en kruiken leek te zijn, veel verder dus dan alleen maar het plannenschetsje van de Grote Buitendijk. Hier dan ook een bom onder? U mag het doen! We doen graag met u mee, maar hebben uw energie wel nodig. Politiek bedrog vanaf onze kant? Ja, dat zal de PvdA zeker vinden, die in hun verkiezingsprogramma vol trots over ‘hun’ resultaten schrijven mbt de Grote Buitendijk. Retoriek of bedrog? U mag het invullen.

Stem dus zeker geen grote landelijke partijen. Want als die weer aan de macht komen, dan zal veel van hetgeen we nu met polderen hebben bereikt (dank aan alle kleinere partijen, met name LGV, Velsen Lokaal en ook D66 Velsen en Groen Links), worden terug gedraaid.

Dus kies nauwkeurig, kies klein en lokaal, maar ga voor het belang in uw eigen wijk. Het is te gemakkelijk om zomaar even te gaan voor de gebruikelijke landelijke partij omdat die via de media uw aandacht weten af te leiden van waar het echt om gaat: uw leefklimaat! Uw keuze is onze motivatie om ook dit jaar als actiegroep door te gaan!!

1 reactie

 1. John Barhorst op 19 februari 2010 om 10:39

  Beste Peter,

  Ook ik was aanwezig Dinsdag, en heb gezellig met mensen uit Driehuis wat zitten kleuren en plakken. Ja uit Driehuis, deze mensen hebben absoluut andere belangen maar worden wel meegeteld in 80 enthousiaste Buitendijkers die meedenken.
  Dit noemt men geen politiek bedrog maar slimheid.(bedacht door Wouter)
  Om van de nood een deugd te maken, moeten wij als buitendijkers op een lokale partij stemmen.
  Als je boeh zegt tegen bebouwing stem je lokaal zullen we maar zeggen.

Laat een reactie achter