Overwinning voor het compromis: 150, 150, 70: het staat op tape!

Het uitgangspunt om ca. 70 woningen te bouwen aan de Grote Buitendijk is de basis voor de ontwikkeling van het gebied aldaar. Met ca. 300 woningen in het gebied Hofgeest, werd gisteren een definitief besluit genomen in een reeks van jaren met zowel ambtelijke als politieke verschillen van inzicht. Het plan om 350 woningen woningen aan de Grote Buitendijk te bouwen is na gisteren definitief van de baan.

raadzaal2.png

Voor Actiegroep Velserbroek Oost is deze stap in samenwerking met VSV en ontwikkelaar Westwijk een grote stap voorwaarts. Het zogenaamde polderen heeft daadwerkelijk geresulteerd in een besluit waarin alle partijen zich kunnen vinden. Politiek gezien werd de meerderheid makkelijk behaald, alleen SP, Christen Unie en Groen Links stemden tegen.

Het exacte getal 70 haalde het niet bij de raad, LGV en Velsen Lokaal dienden samen een verzoek in dit getal in de stukken op te nemen, maar daar was helaas geen meerderheid voor te krijgen. Wel – en dat staat op tape, ook voor na de verkiezingen – werd het getal 70 als uitgangspunt genomen, met een beperkte tolerantie afhankelijk van het type woningen.

bal2.pngDeze stap betekent echter nog niet het einde van de samenwerking tussen VSV, Westwijk en de actiegroep. Floor Bal (‘neerkijkend’ op de raadzaal, zie foto links) : ‘Nee, we zullen uiteraard blijven waken voor nieuwe onverwachte inzichten, die mogelijk na de verkiezingen zouden kunnen gaan ontstaan, maar dat deze stap nu vastligt, maakt het voor een nieuwe raad een stuk lastiger om alles nu ineens anders te gaan doen.’ Ook projectontwikkelaar Mark Nieuwenweg is tevreden: ‘We kunnen nu verder met het maken van plannen, veel werk is al gedaan, zoals de invulling van de voetbalterreinen voor VSV.’

Ook toonden ‘actievoerders’ Lidwina Wever en Marcel van der Putte zich tevreden met het grotendeels groen te houden gebied aan de Grote Buitendijk: ‘Het wordt nu tijd ons te gaan afvragen welke rol wij verder kunnen blijven spelen in het gebied. Voorzichtig willen wij nadenken over het ombuigen van de actiegroep naar een belangengroep, maar daarvoor is eerst nog wel wat overleg nodig met de overige nu nog ‘actievoerders.’

Het stukje in de IJmuider Courant deed in de titel vermoeden alsof het oude bestaande plan van 350 woningen door zou gaan, maar auteur Bart Boele tekende vervolgens nauwkeurig het verloop van de avond op. Van de lezer wordt dus gevraagd het hele artikel te lezen.

2 reacties

 1. Ruud op 18 december 2009 om 11:22

  Mooi werk mensen!
  Dank voor jullie inzet en allen fijne dagen gewenst.
  g,Ruud

 2. Marianne Hoogland op 19 december 2009 om 08:54

  Beste mensen,

  Wij waren er niet maar hebben het proces via de televisie kunnen volgen. Proficiat met het behaalde resultaat!!

  Bij deze dank voor alle inzet in de afgelopen jaren, waarbij wij het proces op afstand hebben gevolgd.

  Als direct betrokkenen, want Grote Buitendijk bewoners (bijna 20 jaar), maar geen actieve deelnemers aan de actiegroep Velserbroek, zijn wij ontzettend blij met deze uitkomst. Wij realiseren ons dat dit te danken is aan de inzet van een kleine (?)groep mensen die de afgelopen jaren heel veel tijd en energie in de actiegroep hebben gestopt en zijn blijven geloven in de mogelijkheid om invloed uit te oefenen.

  Met vriendelijke groet,

  Marianne Hoogland-Balm

Laat een reactie achter