Onnozel gedoe over verschillen burgerparticipatie en inspraak

In de IJmuider Courant van vandaag probeert burgemeester Cammaert nog even voor zijn vertrek een paar puntjes recht te zetten ten aanzien van de communicatie met en inspraak van burgers. Leuk geprobeerd, maar te laat en te eenzijdig.

cammaert.pngIn dezelfde krant dan eerst nog een stukje over het feit dat in 2008 minder klachten over de gemeente zijn binnengekomen en dat 15% van de bezwaarmakers gelijk krijgt. Jeetje, zijn de campagnes voor de verkiezingen al begonnen? Of is het echt komkommertijd?
Fokke zal zich wel dood verveeld hebben, de enige lol die hij bij het artikel zal hebben gehad, is het maken van de kop: ‘Gevoel invloed te hebben’. Ja, dat is al heel wat, al heb je geen invloed, geef de burger dan maar het gevoel dat het wel zo is. Knap bedacht.
De burgemeester is o zo trots op de werkgroep Grote Buitendijk, welke in het stuk samen werd genoemd met een aantal andere trajecten. We hebben deze man nog nooit gesproken, deze trots is wat ons betreft dan ook volledig ongepast. Ook geeft hij even aan wie er wat besluit en in welke volgorde. Genoeg weer om daar een vloedgolf aan reacties op te verwachten.

O ja, en dan ook nog even gemakshalve het zinnetje: ‘Burgerparticipatie is niet geschikt voor alle onderwerpen.’ Leg dat nu maar eens uit. Zijn burgers voor bepaalde onderwerpen te dom om mee te denken, of zijn er onderwerpen die burgers dan maar beter niet kunnen weten? Nee, dat soort uitspraken vermoeden juist een vooringenomen geslotenheid. We zijn wel heel benieuwd hoe de nieuwe burgemeester straks aankijkt tegen de wijkplatforms, burgerparticipatie, inspraak en vooral moderne communicatiemogelijkheden met de burger.

Nee, de stroom aan ‘leuke’ nieuwtjes vanaf het Plein’45 zijn duidelijk een voorbode om zich te verschonen van diverse zaken en dus met frisse moed de verkiezingen in te kunnen gaan. Grappig is dat – mijn persoonlijke reactie – over de website van de gemeente Velsen precies naast het stuk van Cammaert werd afgedrukt. Nou, de redactie van de IJmuider Courant weet dat goed te plannen hoor, staat keurig naast elkaar. Nu maar hopen dat beide stukken worden gelezen. Heeft de lezer in ieder geval een beetje ‘gevoel voor perspectief’ aangeboden gekregen.

foto: gemeente Velsen

Laat een reactie achter