'Groen of Bouwen': teveel variabelen om hét juiste besluit te kunnen nemen

Dat was gisteren wel de algemene optekening van een interessante thema avond van Democraten66Velsen. Boris van der Ham tekende bij aanvang van de avond vooral de meer nationale en internationele ontwikkelingen op, terwijl Henk Wijkhuisen de lokale ontwikkelingen voor zijn rekening nam. Arjen Uytendaal was de gespreksvoorzitter. Plaats van handeling was het Polderhuis in Velserbroek, er kwamen ca. 20 mensen op af.

d66velsen.pngVanwege het (te) grote aantal variabelen lijken vele politici zich dan uiteindelijk toch over te geven aan de ongekende drang om maar door te blijven bouwen. Groen is niet sexy, het maakt een wethouder niet trots als hij of zij zegt een mooi park te hebben aangelegd in plaats van een reeks woontorens, die fraai zijn ontworpen door een bekende architect.

‘Velsen kent een historie van havens, staal en industrie’ zei Wijkhuisen in zijn inleiding, daar past groen niet in, zo is vele decennia het politieke beeld geweest van Velsen als werkplek. Leven in een prettige omgeving paste niet bij het beleid van deze gemeente. En nog lijkt dat beeld op te duiken van vele van de huidige politieke partijen, die elk stukje groen willen opofferen aan woningbouw. En dat terwijl de bevolking in onze gemeente niet of nauwelijks groeit. Natuurlijk al die argumenten van gezinsverdunning door echtscheidingen, of woningen voor starters die overigens nog steeds onbetaalbaar zijn.

Maar ook hier zegevieren oude getallen. Het getal 2800 wordt toch steeds genoemd als dwang vanuit de provincie en lijkt bij veel partijen toch grote indruk te maken. ‘De gemeente is vol, sorry provincie’, lijkt niet te kunnen.

De gemeente helemaal volbouwen doet juist inwoners vertrekken, omdat er geen plaats voor recreatie te vinden is. Gewoon een stukje ‘groene rust’ in het dagelijkse drukke leven. Daar even aan kunnen ontsnappen in een al overvolle Randstad lijkt niet meer te kunnen. Pro-bouwers zeggen dan: ‘Ga maar naar Spaarnwoude.’ Maar het gaat niet om rust die je elders kunt vinden, je hebt als mens ook rust nodig in de omgeving waarin je woont.

Het nemen van hét juiste besluit, voor welke project dan ook, is uiterst moeilijk. De macht van de zetelverdeling tekent ook in Velsen de trieste balans op dat kiezers veelal kiezen voor de grote landelijke partijen, terwijl partijen die voor behoud van groen zijn, veelal een minderheid vormen in en buiten de coalitie. Ook Democraten66Velsen zitten wat dat betreft in een moeilijke positie. Daarom sloten Arjen Uytendaal en Henk Wijkhuisen de avond ook af met onder andere ‘de Grote Buitendijk zo groen mogelijk houden’, en volgens ons model betekent dat dus niet meer dan 70 woningen.

Laat een reactie achter