'Nee, ik ga niet voor de baan van burgemeester'

Links en rechts werd het me de afgelopen tijd gevraagd of ik belangstelling zou hebben voor het burgemeesterschap in de gemeente Velsen.

luit2.pngIk moet toegeven dat ik het inderdaad enige tijd heb overwogen. Het leek me vooral leuk veel te doen aan de communicatie vanuit de gemeente naar de burgers. Ik ben zelfs op bezoek geweest bij burgemeester Romeyn van Heiloo om eens diepgaand na te gaan wat de baan van een burgemeester inhoudt.

Vervolgens ben ik lang bezig geweest met een stuk zelfreflectie om na te gaan of ik zou passen in het politieke speelveld van onze gemeente. Ik kwam tot de conclusie dat ik te ongeduldig ben om me te kunnen aanpassen aan het politieke systeem, waarbinnen je als burgemeester zo je rol mag vervullen. Als burgemeester ben je niet de baas van de wethouders, ook niet van de ambtenaren en zeker niet van de raad. ‘Wat dan wel?’, dacht ik op een gegeven moment.

Voorzitter zijn van vergaderingen, tja, dat heb ik mijn hele werkbare leven in meer dan voldoende mate gedaan. Als voorzitter van een brancheorganisatie in het media landschap kom je nogal wat zaken tegen die de leden treffen. Maar als voorzitter speelde ik wel degelijk een doorslaggevende rol in de meninsgvorming en dus besluitvorming. Op m’n lippen bijten op het juiste moment zou voor mij vreselijk moeilijk zijn.

Als adviseur help ik veel bedrijven om met nieuwe media gereedschappen om te kunnen gaan. Dus helpen om ze beter te kunnen laten communiceren. Dat werk doe ik graag en volgens mijn eigen visie ook best goed. Dat zou mijn belangrijkste uitdaging zijn in een baan als burgemeester. Maar vanwege mijn ongeduldigheid zou ik me snel gaan bemoeien met diverse andere zaken en al graag mijn mening willen geven. In het gesprek met Hans Romeyn kwam ik erachter dat het in een dergelijke baan vooral gaat om gedoceerd met je eigen kunnen en kennen om te gaan. Het is echt politiek, het is wikken en wegen en qua timing de juiste dingen doen met de juiste setting van mensen en middelen.

Ik kwam dus al gauw tot de conclusie dat dit niets voor mij zou zijn. Bart Boele wil het dus wel, en we weten nog niet of het een 1 april grap zal blijken te zijn, zoals al door een lezer van de IJmuider Courant werd gesuggereerd. Er zijn nu ruim 20 kandidaten, ik zal het proces daaromtrent dan ook zeker gaan volgen. Maar nee, ik heb dus geen brief gestuurd.

Vervolgens zullen mensen dan misschien gaan vragen of ik dan raadslid of wethouder zou willen worden. ‘Tja, ook dat weet ik niet. In de afgelopen 6 jaar heb ik natuurlijk nogal wat kennis en kunde opgedaan rondom Ruimtelijke Ordening – al was het dan maar omtrent een klein gebiedje in onze wijk. Dat is best leuk, eigenlijk is dat een beetje mijn ’tweede vak’ geworden en daarbij ook geleerd hoe het lokale politieke systeem in elkaar zit en functioneert.

Dus ja, de lokale politiek heeft me wel ‘geraakt’ en zou ik er best wel wat meer mee willen doen. Met de verkiezingen van volgend jaar in aantocht, moet ik maar eens zien of ik daar wat mee kan gaan doen, misschien meldt zich wel spontaan een partij…..
Maar dan moet ik met het onderwerp Grote Buitendijk/Hofgeest wel klaar zijn, die combinatie zou dan ongepast zijn. Dat was overigens ook één van de punten waarom ik zelf dacht dat het niet goed zou zijn om te solliciteren naar de functie van burgemeester. Ik wil dat afmaken samen met de rest van onze ploeg. We gaan voor model 4,5,6, en ik geloof eerlijk gezegd niet dat ik dat vóór september, wanneer de nieuwe burgemeester aantreedt, voor elkaar zou hebben gehad.

Laat een reactie achter