Gertjan Huijbens: 'Behoud het gebied Hofgeest'

In de IJmuider Courant van vandaag pleit Gertjan Huijbens voor het behoud van het gebied Hofgeest. Hij argumenteert dit door diverse historische perspectieven.

gertjan.pngHuijbens heeft natuurlijk gelijk. Alle historie die de hele Velserbroek kent is het behouden waard. Maar ga dan ook 25 jaar terug en zeg dan dat de hele wijk niet gebouwd had mogen worden. Wat nu geldt voor de Hofgeest, geldt ook voor de strook langs de Grote Buitendijk. Juist daar is sprake van een ecologische verbindingszone, die in het landschappelijke karakter past. Met alle inhoudelijke argumenten, die net zo zwaar wegen als voor het gebied Hofgeest.

Het blijft een voortwakkerend onkruidachtig conflict: extra woningen of het behoud van welzijn in de wijk. Ook wij hebben als actiegroep lang en moeizaam vergaderd over het ‘combinatieplan 4,5,6’. De gemeente wil nu eenmaal kost wat het kost woningen bouwen. Echte argumenten die daarvoor pleiten zijn er niet. Men verschuilt zich nog steeds achter de woningbouw opgave van de provincie.

Die aantallen terugdraaien en werkelijk nagaan of er wel behoefte is aan woningen in Velserbroek in het bijzonder en in de gehele gemeente in zijn algemeenheid, lijkt nog nauwelijks een optie. Het uit te voeren woningmarkt onderzoek dit jaar, lijkt al helemaal geen invloed te gaan krijgen op het al dan niet bouwen in Velserbroek.

Huijbens heeft dus gelijk, dat hebben wij ook. Maar gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen. De strijd tegen de oneigenlijke getallen gaat intussen gewoon door. Met meer realistische getallen hopen we dan ook zoveel mogelijk historie te behouden.

Laat een reactie achter