B&W en actiegroep buitenspel: gemeenteraad kiest voor VSV

velserbroek.png

VSV speelde gisteren een goede wedstrijd en won het spelletje van B&W. VSV maakt grote kans toch te mogen verhuizen naar de Grote Buitendijk. Een raadsmeerderheid liet zich overtuigen door voorzitter Floor Bal, die met de inzet van twee nieuwe plannen serieus werd genomen.

bal.pngEen fraaie wedstrijd was het niet, regelmatig stonden mensen buitenspel, maar niemand die corrigerend optrad.
Wethouder Korf begon in haar inleiding een prachtig toneelstukje tenenkrommend politiek bedrog te bedrijven door het werk van de werkgroep in al haar aspecten zo te prijzen. Aangevuld door hier en daar wat mooie volzinnen van haar ambtenaren, moest de gemeenteraad toch vooral het gevoel krijgen dat alles goed was verlopen. Dat de waarheid genuanceerd anders was, liet vrijwel elk raadslid terzijde liggen.

luit.pngModel 6 van de actiegroep kreeg voor haar kiezen wat al verwacht was. Het model kon niet goed worden vergeleken met de rest omdat het niet doorgerekend was. Dat stuk bedrog hebben we de afgelopen weken al zien aankomen. Door op ambtelijk niveau nauwelijks relevante gegevens te verstrekken werd model 6 al voor de wedstrijd buitenspel gezet. De gemeenteraad wist dit natuurlijk wel, maar de meerderheid voerde de druk niet op om het model toch te gaan doorrekenen. De gemeenteraad wil van dit project af en heeft het gevoel nu maar eens te moeten kiezen. Wethouder Korf wil voor de vorm en het dienen van de democratie nog wel wat sommen laten maken. Plan 6 zou daarmee hooguit op de reservebank terecht kunnen komen. Voor de vorm wil de wethouder ook nog wel een keertje kijken naar de actualiteit van de provinciale bouwopgave, maar ook die toezegging zal niet voorkomen dat de gemeenteraard over twee weken haar definitieve besluit neemt.

korf.pngHet ambtenarenplan van de gemeente met het behoud van VSV op de huidige lokatie werd weliswaar niet volledig afgeschoten, maar kwam niet als duidelijke winnaar uit de bus.
Met de komst van VSV naar de Grote Buitendijk wordt werkelijk elke vierkante meter volgebouwd. Westwijk (eigenaar van het huidige VSV terrein) kan dan vervolgens ook nog eens zijn gang gaan langs de Broekeroog en binnen enkele jaren zal ongetwijfeld inbreiden in de wijk waar nu nog scholen staan, op de politieke agenda verschijnen. Problemen met infrastructuur, jeugd, milieu, welzijnsgevoel en veiligheid? Ben je gek, dat zijn slechts belevingsverschijnselen.

rondje.pngDe twee uur durende vergadering was een merkwaardig spel van vraag en antwoord, waarin de inhoud er eigenlijk niet meer toe deed. Dat bleek uit het laatste rondje raadsleden, waarin een ieder niet voor elkaar wilde onderdoen. Iedereen zei over voldoende informatie te beschikken om nu wel een beslissing te kunnen nemen. Geen enkel inhoudelijk argument speelt nu nog een rol. Het wordt een politieke keuze, waarbij het belang van de bewoners buitenspel wordt gezet. En niemand die dat ziet.

Bron beelden: SeaportTV

Laat een reactie achter