Snelweg-uitzicht wordt beschermd

Op negen plaatsen in ons land zijn automobilisten de komende jaren verzekerd van een mooi uitzicht. Het ministerie van VROM vindt de ‘snelwegpanorama´s’ waardevol en gaat ze langjarig beschermen.

snelwegen.pngDat meldt de Volkskrant. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer wil zo voorkomen dat mooie Nederlandse landschappen overal verborgen worden achter geluidsschermen en kantoorpanden, zo schrijft het ministerie in de conceptvisie Zicht op Mooi Nederland, onderdeel van de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening.

Nationaal snelwegpanorama
Volgens het maar liefst 44 pagina’s tellende rapport (pdf) zijn 26 snelweg-panorama’s de moeite van het beschermen waard. Negen daarvan worden officieel ‘nationaal snelwegpanorama’. De meesten liggen in het westen van het land, één in Drenthe (de Drentsche Aa vanaf de A28) en één in Gelderland (de IJsselvallei vanaf de A1). Als de snelwegpanorama’s straks officieel beschermd zijn is het niet meer toegestaan er gebouwen of geluidswallen te plaatsen.

Lang genieten van het uitzicht kan echter niet: geen enkele panorama biedt meer dan hooguit 60 seconden kijkplezier. Een van de panorama’s op de A28 heeft zelfs een kijkduur van maar zes seconden.

A1 is eigenlijke winnaar
Voor het bepalen van de mooiste snelweg-uitzichten zijn 1185 burgers naar hun mening gevraagd. De A1 door de Veluwe kwam met 4,3 procent van de stemmen als winnaar uit de bus. Redenen hiervoor waren het feit dat het ‘weinig voorkomt in Nederland’, er ‘uitzicht is naar beide kanten’ en het landschap ‘afwisselend’ is. De nummer 2, de Afsluitdijk (A7) kreeg ook veel stemmen, toch werden beiden niet opgenomen in de lijst van Nationale Snelwegpanorama’s.

Ook de A28 en A50 over de Veluwe missen op de uiteindelijke lijst maar scoorden hoog in het onderzoek. De A4 bij Wijk en Wouden staat op de zesde plaats in het onderzoek, maar staat wél op de definitieve lijst. Op een speciale ‘zichtbaarheidkaart’ is te zien dat de plek uitzicht biedt op open veenweiden, de molendriegang van Stompwijk en op de stedelijke rand van Leidschendam.

Laat een reactie achter