EU-burger kan zelf strijd fijnstof aangaan

fijnstof.pngVorige week heeft het Europees Hof in Luxemburg een opmerkleijke uitspraak gedaan. EU-burgers kunnen het autoverkeer in hun wijk aan banden leggen bij een abormale hoeveelheid overschreidingen van de hoeveelheid opgewekte fijnstof.

Verschillende milieugroepen spreken van een doorbraak. Er waren weliswaar al Europese richtlijnen voor het aantal malen dat een norm mocht worden overschreden, maar gemeentes hoefden zich van die getallen niets aan te trekken als burgers zouden protesteren.

Nu mag de burger een duidelijk actieplan eisen, waarin maatregelen worden omschreven op welke wijze en op welke termijn de gemeente maatregelem gaat nemen tegen fijnstof vervuiling en dus het aantal overschreidingen van die norm.

Het eisen van een actieplan betekent volgens de uitspraak echter niet dat dat meteen betekent dat burgers inhoudelijk ook maatregelen kunnen eisen.

In Velsen en omgeving is het aantal dagen met een daggemiddelde van meer dan 50 microgram/kubieke meter meer dan 35 (zie afbeelding).

Laat een reactie achter