Kinderen willen spelen…..

Afgelopen zaterdag las ik een bijna zielig artikel in de IJmuider Courant over het speelgenot aan de Grote Buitendijk.

Nu hebben we als actiegroep niet echt het doel alles aan de kaak te stellen omtrent hetgeen wat er aan de Grote Buitendijk gebeurt, maar deze gebeurtenis is te treurig om onvermeld te laten. In het artikel werd gemeld dat kinderen al vele jaren hutten bouwen in de vakantie op een stukkie groen langs de Grote Buitendijk.

De gemeente heeft daar dit jaar een ‘stokje’ voor gestoken, omdat de kinderen vorig jaar takken van bomen zouden hebben afgezaagd. In de krant stond de verwoording als volgt opgetekend: ‘Volgens een woordvoerder van de gemeente gebeurde dat omdat kinderen vorig jaar takken van bomen hadden gezaagd. Na het signaleren daarvan is besloten om het bouwen van de hutten te staken vanwege het gebruik van onderdelen van gezonde bomen. De woordvoerder meldt dat de gemeente niet tegen huttenbouw is ’echter hiervoor dient geen materiaal uit het publieke domein te worden gebruikt’.

Tja, en dan maar eens de reacties lezen op de website van de IJmuider Courant. Lachwekkend natuurlijk, dat de gemeente dit soort argumenten hanteert, terwijl diezelfde gemeente het hele publieke domein gebied straks vol met huizen wil gaan bouwen, zodat de kinderen helemaal niet meer kunnen spelen.

2 reacties

 1. José op 24 juli 2008 om 17:32

  Dit was inderdaad weer een lachwekkende actie van de gemeente! Ik weet als bewoonster van de Buitendijk die actief heeft geparticipeerd bij de inrichting van dit speelveld, dat de gemeente dit veld met weinig geld en middelen wilde inrichten.
  In eerste instantie waren de bewoners niet zo heel erg happig op inrichting van het speelveld, want we waren bang dat het mogelijk een wijkspeeltuin zou worden. Uiteindelijk gingen we om. Wij als bewoners wilden graag dat op dit veld gespeeld werd, zonder al te veel poespas. Gemeente blij, bewoners blij.
  En wat schetst onze verbazing, nu wordt er gespeeld…….. Is het weer niet goed. Op de Buitendijk wonen ook nog een aantal mensen die het veld goed in de gaten houden. Als er ,net als enige maanden geleden, kinderen vanuit de wijk komen met “grof vuil”, blikken verf, zagen etc. dan worden deze kinderen erop gewezen dat het de bedoeling is dat ze spelen en niet “verbouwen”. Dat gaat uiteindelijk altijd goed.
  De kinderen uit het krantenknipsel en de anderen die bij deze “groep”horen, zijn grotendeels Buitendijkkinderen, die het netjes houden. En natuurlijk is het ook wel eens gebeurd dat ze aan een tak hingen, maar dan werden ze er altijd op aangesproken.
  En weet je dit veld was al in een veel vroeger stadium door de gemeente bestemd als speelveld. Alleen waren de bewoners nog niet op de hoogte gebracht.
  Net als het bebouwen van dit veld. Het is al lang al geregeld, onder het genot van een borrel en het vestzak broekzak spel. Net als de milieuvergunningen van Corus, het zgn. Waterlandaccoord. Wie zijn belanghebbenden bij de Gemeente? Welk bedrijf houdt hier een mooie order aan over? Wie zal het zeggen? Voor ons een vraag, maar reken maar dat het voor de gemeente een weet is…………………

 2. Gijsbert de Bock op 26 augustus 2008 om 09:42

  Het idee om het speelveld aan de Grote Buitendijk te bebouwen is absurd.
  Dit tendensieuze artikel geeft geen goed beeld van wat kinderen allemaal op dit veld doen.
  Het lijkt alsof kinderen alleen maar alles kapot maken.
  Dat is niet zo.
  Ik woon precies tegenover dit speelveld en weet beter.
  Op sommige momenten spelen er meer dan 25 kinderen op dit veld.
  Hierbij een aantal activiteiten die kinderen doen:
  Voetballen, picknikken, kikkers vangen, beestjes vissen uit de sloten, bloemetjes plukken voor mama, kabelbanen, vissen, verstoppertje en huttenbouwen.
  Tijdens het huttenbouwen zijn er weleens natuurlijke materialen gebruikt, maar daar spreken we zoveel mogelijk de kinderen op aan.
  Om met een schoonmaakactie direct alle speelplezier van een groot aantal kinderen te ontnemen, is niet nodig.
  Volgens mij heeft niemand last van de hutten.
  De sociale controle op dit veldje is groot te noemen.

  In de directe omgeving is dit speelveld voor veel kinderen de ideale plek om lekker buiten te spelen, zonder te hoeven uitkijken voor auto’s ed. Veel andere groene plekken zijn er niet.
  Hopelijk ziet de gemeente in dat het belangrijk is voor kinderen om buiten te spelen en blijft dit speelveld behouden.

Laat een reactie achter