Velsen op tweede plaats fijnstof vervuiling

Velsen staat op de tweede plaats na Rotterdam op het gebied van fijnstof vervuiling. Fijnstof kan ongezondheid opleveren door onbewuste inademing van zeer kleine ‘elementen’ in de lucht.

Oorzaak zijn zware industrie zoals Corus, de snelwegen A9/A22, maar ook Nuon en de havens spelen een rol bij de ‘productie’ van fijnstof. In velsen zou volgens een onderzoek van het CBS ruim 27% last hebben van fijnstof. In Rotterdam is dat zelfs 33%.

Gemeenten zeggen hun best te doen de hoeveelheid fijnstof te willen terugdringen. TNO verricht regelmatig metringen op plekken waar woningbouw vertraagd dreigt te worden door fijnstof. In Beverwijk wordt een plan gerealiseerd van 244 woningen, waar volgens de metingen de fijnstofnorm gehaald wordt.

Laat een reactie achter