Voorspelling CBS: inwonerstal helft Nederlandse gemeenten gaat afnemen

Volgens het Centraal Bureau Statistieken krijgt de helft van de 443 Nederlandse gemeenten binnen 20 jaar te maken met een dalend aantal inwoners. Dat staat vandaag te lezen in de IJmuider Courant.

oudijmuiden.pngVoorzien van een illustratief aantal voorbeelden, gaat het artikel vooral in op het zogenaamde ‘inwonerkannibalisme’, een verschijnsel waarbij gemeenten lukraak nieuwbouw plegen, terwijl bestaande woningen soms jarenlang blijven leegstaan. Wim Derks, econoom demograaf van het Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid zegt in het Nederlands Dagblad dat gemeenten af moeten van hun groeidenken.

Gemeenten met dalende inwoners aantallen doen er goed aan oude huizen te slopen en er juist minder terug te zetten, die echter wel aantrekkelijk zijn voor bewoning door bijvoorbeeld senioren. Gemeenten met leegstaande woningen doen zichzelf tekort doordat de aantrekkelijkheid juist afneemt. Alleen huizen bijbouwen aan de rand helpt niet. Ook hier blijkt dus weer dat binnenstedelijke oplossingen meer voor de hand liggen.

Zie ook: Vereniging Nederlandse Gemeenten.

Foto: bron Nieuwbouwwijzer.

Laat een reactie achter