Bezoek landroof.nl

Heel Nederland maakte zich destijds druk om de Betuwelijn. Verzet tegen de aanleg ervan door de achtertuinen van pittoreske boerderijtjes is inmiddels een gepasseerd station. De miljarden verslindende goederenlijn trekt nu een onmiskenbaar spoor door het landschap. Er is niets meer aan te doen.

Het nieuwe VPRO programma Landroof gaat over plekken in Nederland, die dreigen te worden verziekt of er slecht aan toe zijn. Landroof-verslaggeefster Victoria Koblenko neemt poolshoogte en kijkt hoe het zo ver heeft kunnen komen. Is hier nog wél wat aan te doen en zo ja wat?

Een vergeten landje wordt aan de Vinex-wijk opgeofferd, het mooie kronkelige riviertje wordt ingedijkt, het zoveelste bedrijventerrein wordt volgebouwd, een paar oude eiken verdwijnen op dat mooie stukje grond. Iedereen kan er wel een paar opnoemen en zich er groen en geel aan ergeren.

Zo wordt in gemeente Hof van Twente een grootschalig bungalowpark aangelegd. Midden in de laatste open groene plek van Hof van Twente moeten 350 tot 400 vakantiehuisjes uit de grond gestampt worden. Landroof loopt mee met de Vereniging van verontruste burgers. Ook reist Landroof af naar Friesland, waar de gemeente door het weiland tussen Dokkum en Hurdegaryp, een centrale vierbaansweg gaat aanleggen. Noodzaak van de weg is niet aangetoond, fileproblematiek bestaat niet in Friesland. Toch wordt de weg dwars door het klassieke Friese landschap getrokken.

Website Landroof
Via de website van Landroof www.landroof.nl kunnen Nederlanders nu zelf aangeven welk stuk land, om wat voor reden dan ook, verpest is of verpest wordt. Ook kunnen ze er terecht voor juridisch advies over wat te doen als er in hun leefomgeving sprake is van landroof.

Uitzending
Vanaf 3 januari, iedere donderdag, 19.25 uur, Nederland 2
HH: vanaf 4 januari, iedere vrijdag, 10.35 uur, Nederland 2

Colofon
Victoria Koblenko, presentatrice
Wim Schepens, eindredacteur
Robert Wiering, regisseur
Puck Kniesmeijer, presentatrice & research
Gerko Wessel, research
Jasper Koning, internetredactie
Madeleine Somer, producer

1 reactie

 1. Klaas Strooker op 4 maart 2008 om 10:27

  Geachte actiegroep,

  vergis ik me of heb ik er overheen gekeken.
  Ik heb uw aanmelding bij ‘Landroof’ niet mogen vinden.

  Had anders graag mijn steun hiervoor willen melden. En daar dus aandacht aan kunnen geven op de weblog en website van GL Velsen.

  Klaas Strooker
  GL Velsen

Laat een reactie achter