Schiphol zorgt voor steeds meer overlast

hofgeest.png

Oospronkelijk door: Carla Zwart, de Jutter / de Hofgeest

De opening van de Polderbaan zou de overlast van het vliegverkeer sterk verminderen, omdat de vliegtuigen meer gespreid konden starten. Even leek dat te werken, maar nu is er meer geluidsoverlast dan ooit. Ook zouden er in het verlengde van de Polderbaan geen woonkernen liggen. Dat klopt. Maar vlak na de start maken de vliegtuigen een bocht naar rechts en komen dan over Spaarndam en Velserbroek. Ook wil Schiphol uitbreiden: van 400.000 vliegbewegingen naar 800.000. Een verdubbeling dus. Een verontrustend voornemen.

Daarom organiseerde Milieudefensie afgelopen zaterdag in het winkelcentrum van Velserbroek een openbaar debat, samen met de PVOS (Platform Velsen Overlast Schiphol) en SOS Spaarndam (Stop Overlast Schiphol). Joris Wijnhoven was namens Milieudefensie aanwezig, Maarten Haverkamp is lid van de Tweede Kamer voor het CDA, Remi Poppe vertegenwoordigt daar de SP en PvdA-wethouder Karel Ockeloen was namens de gemeente Velsen aanwezig.

Frits Vrijhof van de SP vraagt de heren hoe zij denken over verplaatsing van de vliegtuigen: naar Lelystad of naar Twente. Maarten Haverkamp zegt, dat er al bekeken wordt of er meer vliegtuigen naar Lelystad kunnen. Remi Poppe zegt dat de SP niet voor verplaatsing van de herrie is.

Ook Wijnhoven is van mening, dat je het probleem niet moet verplaatsen. Het vliegen is te goedkoop en het zou goed zijn, als er minder op de Europese hoofdsteden gevlogen zou worden. Daar is de hogesnelheidslijn voor. De heren zijn het met elkaar eens, dat er accijns op de kerosine moet worden geheven, die nu belastingvrij is. Ook belasting op lege stoelen in een vliegtuig is een optie. Karel Ockeloen vertelt dat ook de PvdA voor meer spreiding is en dat het geluid op een betere manier gemeten zou moeten worden. Niet of het wel volgens de normen is, maar er meer van uitgaand hoe de mensen, die last hebben van de geluidshinder, dat zelf ervaren. ,,Ik hoor niemand over de luchtverontreiniging’’, roept een mevrouw. ,,Over vijf jaar hebben we allemaal astma.’’

Rob van den Brink spreekt namens de PVOS: ,,Ieder weldenkend mens weet dat dit zo niet door kan gaan. Wat is uw toekomstvisie?’’ Haverkamp meent, dat de vakantievluchten duurder zouden moeten worden, om het vliegverkeer terug te dringen. ,,Dan is de kleine man weer de dupe”, roept iemand. ,,Nee, iedereen. Ook de vliegvelden en de vliegmaatschappijen. De vervuiler betaalt’’, is het antwoord. Remi Poppe denkt dat er minder overstappers zouden moeten zijn op Schiphol en tevens minder vliegtuigen die Schiphol alleen maar aandoen om te tanken. Schiphol houdt zich niet aan de normen maar gaat zijn eigen gang, dat zou ook aan banden gelegd moeten worden. ,,Wat wordt er gedaan met de voorstellen van de bewoners?’’, wil Rob van den Brink weten. ,,Er is destijds een heel circus door de regering opgezet om het vertrouwen van de burgers te herstellen. Directeur Gerlach Cerfontaine kwam persoonlijk naar Spaarndam om met de bewoners te praten’’, zegt Joris Wijnhoven. ,,Daar kwamen maar liefst 680 verbetervoorstellen. Die liggen nu waarschijnlijk in een hele diepe la in Den Haag.’’

Laat een reactie achter