Velsen vindt ruimte voor 3000 huizen

Bron: IJmuider Courant

Velsen kan tot 2020 2.800 nieuwe woningen krijgen zonder de zeven kernen aan elkaar te bouwen. Met hoogbouw, bouwen op open plekken en aan de rand van dorpen is dat mogelijk. Dat blijkt uit de Structuurvisie die B en W hebben gemaakt.

In het plan staan een paar opvallende woningplannen die zonder twijfel discussie zullen uitlokken: urban villa’s (luxe appartementen) aan de zuidkant van de Heerenduinweg in IJmuiden, buitenplaatsen tussen Driehuis en Santpoort-Noord en hele nieuwe buurten aan de rand van Driehuis en Velserbroek. Het Kanaalfront aan de IJmuiderstraatweg is terug, in Velsen-Zuid zijn urban villa’s langs het kanaal gepland en aan de overkant, in Velsen-Noord, hoogbouw. In Velsen-Noord en IJmuiden is vooral ruimte gevonden in open plekken en sloop voor nieuwbouw.

,,We hebben ons niet beperkt tot de makkelijke oplossingen”, zegt wethouder Romeyn (ruimtelijke ordening). ,,We hebben creatief naar mogelijkheden gekeken. Er zitten elementen in het plan waarvan we willen dat mensen er over nadenken. Als je iets wilt als gemeenschap moet je ook iets doen, naar alle mogelijkheden kijken. Niet alles blijft hetzelfde tegenover of achter je huis. Tegen een aantal plannen zal behoorlijk wat oppositie komen, maar die discussie willen wij wel aan.”
In IJmuiden is vooral ruimte voor woningen gezocht in slopen voor nieuwbouw, in Santpoort-Noord, Velserbroek, Driehuis en Velsen-Zuid is naar uitbreiding gekeken. ,,Het aantal inwoners neemt toe, de samenstelling van de bevolking verandert. De opdracht was om daar op in te spelen en dat doen we met een kwaliteitsslag in de huisvesting”, aldus Romeyn.

De economie is niet vergeten: herinrichting van het havengebied, nieuwe bedrijfsterreinen tussen Velserbroek en A208, bij Zuiderscheg en in Velsen-Noord. Toerisme moet worden uitgebouwd met activiteiten op het Noorderstrand, op de Kop van de Haven en rond de vishal met een visboulevard voor de deur en een zeeaquarium in de buurt.

De gemeenteraad beslist 9 maart of het plan de tweede helft van maart met de bevolking mag worden besproken. Er wordt per kern een participatie-avond gehouden, alleen in IJmuiden twee. Alle opmerkingen worden verwerkt, waarna later een inspraakronde volgt.

Laat een reactie achter